Föräldrarinformation

Allt du som förälder behöver veta om jobbet som utdelare.

Varför ska din son/dotter jobba hos oss?

Svensk Direktreklam har funnits i 45 år. Många är de som har arbetat som utdelare hos oss, för en del går arbetet i arv från syskon till syskon. Andra blir tipsade av kompisar eller någon annan de känner som tidigare har arbetat hos oss. Några av våra befintliga utdelare fick till exempel tips om jobbet av sina morföräldrar!

Arbetet kan ibland vara tungt, speciellt i början innan man har kommit in i det och lärt sig hur man snabbast bladar ihop trycksakerna och lärt sig hitta på sitt distrikt. De som tar sig igenom den här perioden stannar oftast flera år. Den som arbetat som utdelare längst hos oss började redan 1976, då företaget bildades!

Att arbeta i unga år är en bra merit för framtiden. Det är mycket positivt att kunna ange att man har arbetat med reklamutdelning i sitt cv. 

Lön och avtal

Som en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare gör vi vårt bästa för att ta ansvar för att utdelarna ska känna att de utför ett betydelsefullt arbete och för att de ska få en skälig extrainkomst.

Utdelarlönerna följer kollektivavtalet som tidigare har gällt för branschen och är konstruerade i form av beting. De parametrar som påverkar utdelarlönerna är:

- Distriktstypen styr grundlönens storlek. Grundlönen varierar i flera steg beroende på om det är ett lätt distrikt (hyreshus med hiss och lätta brevlådor) eller ett mycket svårt distrikt (centrumdistrikt med få hushåll).

- Antalet trycksaker styr sorteringstilläggets storlek.

- Trycksakernas vikt styr vikttillägget.

 

På detta tillkommer 13 % semesterersättning. Läs mer här! Vi vill passa på att poängtera att utdelarjobbet är ett extrajobb. Det ska alltså inte ses som en heltidssysselsättning.

Krav på lönerapportering

Arbetet är inte färdigt förrän det är lönerapporterat. När din son/dotter är klar med sin utdelning så ska han/hon direkt lönerapportera till oss. Det är väldigt viktigt och arbetet är inte färdigt förrän lönerapporteringen är genomförd. Lönerapporteringen görs via arbetsverktyget ”Utdelarwebben” som utdelaren får tillgång till då de påbörjar sin anställning. Om ni inte har tillgång till dator eller om det krånglar på något annat sätt, så kan lönerapportering ske på telefon direkt till ert lokala kontor.

Frågor?

Vi har samlat de vanligaste frågorna under "Frågor & svar". Om du har någon annan fråga är du alltid välkommen att ringa till oss eller skicka e-post. Kontaktuppgifter till våra lokala kontor hittar du under Kontakt. Vill du hellre få kontakt med någon på huvudkontoret ringer du 018-172100.