Utdelare berättar

Utdelarjobbet en väg in i svenska samhället

Många av Svensk Direktreklams utdelare kommer från andra länder. De har tvingats fly eller flytta från familj och hem av olika anledningar. Som reklamutdelare hos SDR har de fått in en fot arbetslivet och i det svenska samhället. För två år sedan började iraniern Mohammad Mehdi Asadolah som utdelare hos oss. I december 2016 utsågs han till ”Månadens utdelare”!

30-årige Mehdi Asadola kom till Sverige från Iran för två och ett halvt år sedan. Han lämnade Iran för att gifta sig med en iransk kvinna som är svensk medborgare. 
- Det var min fru som ville att jag skulle flytta till henne i Sverige. Och jag trivs jättebra i här så det ångrar jag inte, säger han.

Flytten innebar att han lämnade ett bra jobb som chef i en bilfabrik i Teheran. Med sig i bagaget till Sverige hade Mehdi en universitetsexamen i industriellt ledarskap, kvalitetskontroll och produktionsplanering.
- När jag kom hit började jag med att gå i skolan på SFI och fick genom Arbetsförmedlingen ett instegsjobb på Svensk Direktreklam. Jag har en kompis som jobbar där och som ordnade så jag fick komma på intervju. Det kändes jättebra att de accepterade mig, säger han. Jag fick jobbet som utdelare.

Månadens utdelare
Instegsjobbet hos Svensk Direktreklam blev en framgång. Mehdi har gjort ett fantastiskt jobb hos oss och det ville vi uppmärksamma. Vi gjorde det genom att utse honom till ”Månadens utdelare” i december. I motiveringen kunde man bland annat läsa att:
”Mehdi har allt som kännetecknar en god medarbetare och utdelare. I ur och skur fullföljer han alltid sitt uppdrag med ett gott humör och men hundraprocentig kvalitet. Han är en god ambassadör för Svensk Direktreklam…”

”Jag har ett jobb och tjänar pengar!”
Idag bor Mehdi Asadolah i Gottsunda utanför Uppsala. Genom arbetet som utdelare på Svensk Direktreklam har han kommit in i det svenska samhället, fått arbetskamrater och vänner och han förkovrar sig hela tiden i svenska. Nu planerar han för en framtid i Sverige och ser fram emot att fortsätta arbeta på SDR, där han med tiden har blivit den som rycker in och hjälper till där det behövs. Tar extra utdelningsdistrikt, kompletteringar och andra uppdrag. Han har blivit en fixare och allt-i-allo.

- För mig betyder det ju att jag har ett jobb och att jag tjänar pengar. Säkerheten är viktig. Och alla är snälla här - det är och det är också viktigt för mig. Och det är en fördel att jag inte bor så långt från jobbet. I feel happy!

Själv tycker Mehdi att han är lyckligt lottad, som har ett jobb och kollegor han tycker om.

 

- Jag gillar mitt jobb, säger han. Jag trivs så bra att jag inte har velat söka andra jobb. Dessutom har jag lite tankar på lite idéer om hur man skulle kunna utveckla och effektivisera delar av distributionsjobbet.

Och framtiden?
- Min dröm är att utvecklas inom mitt arbete på Svensk Direktreklam, så att jag kanske kan jobba som chef i framtiden, säger Mehdi Asadolah.